Іван Рибак зустрівся з чернівецькими журналістами

У вівторок відбулася прес-конференція голови Чернівецької територіальної організаці Партії “БПП “Солідарність”, народного депутата України Івана Рибака. Де він зупинився на питанні введення воєнного стану у східних та південних областях України, а також у Вінницькій області, яка межує з Буковиною.

“Останній тиждень в Україні був напруженим та насиченим на події. Коливання емоцій від позитиву до негативу радикально вплинули на настрої людей у суспільстві. Це стосувалося і роботи Верховної Ради, оскільки ряд позитивних рішень, прийнятих у сесійній залі, були затьмарені відверто агресивними діями Кремля щодо українських ЗСУ в акваторії Азовського моря.

Ситуація стала предметом розгляду на рівні країн ЄС, США та Канади, через неї було скликано позачергове засідання Радбезу ООН. Враховуючи загрозу, яка нависла над Україною через маштабне збільшення ударних військових підрозділів РФ на нашому східному кордоні, у тому числі танків, літаків, гелікоптерів, чисельності особового складу, Президент видав Указ про введення у низці східних та південних областей воєнного стану. Після тривалого обговорення його підтримала і Верховна Рада.

Такий швидкий перебіг подій, звичайно, стурбував наших громадян, котрі переживають за державу. Оливи у вогонь підливають і популісти, котрі лякають пересічного українця згортанням політичних свобод та демократичних засад.

З цього приводу зустрівся у Чернівцях з представниами засобів масової іформації Буковини. На щастя, у нашій області переважна більшість ЗМІ займає чітку державницьку позицію, розуміє ситуацію, не створює соціальної напруги безвідповідальними інформаційними повідомленнями. З однодумцями розмовляти легше.

Говорили з журналістами про те, що перед Україною, її владою та українським народом стоять нові виклики. Що у світлі загострення політичної ситуації, загрози прямої агресії Росії щодо нашої держави нам потрібно єднатися довкола захисту країни. Що на час маштабних викликів потрібно відкинути політичні чвари та амбіції і чітко дати зрозуміти агресору, що Україну йому не розколоти. Що ми єдині, і за свою землю будемо битися, не зважаючи на релігійні, політичні, національні розбіжності. Бо Україна у нас одна.

Обговорили і умови воєнного стану, введеного в окремих областях на Сході та Півдні держави. Одна з областей, що увійшла до переліку – Вінницька, межує з Чернівецькою областю. Там посилено безпекові рівні, оскільки поруч у Придністров’ї з молдовського боку базується потужне збройне угрупування РФ. Це накладає свій відбиток і на нашу область, яка за години теж може також стати частиною театру військових дій у разі широкомаштабного вторгнення російської армії в Україну.

Дуже сподіваюся, що наші відповідальні журналісти розуміють ці загрози, донесуть їх до громадян, уникатимуть дописів та інформацій, які можуть завдати шкоди обороні, діям місцевої влади, уповноваженої тримати ситуацію на контролі, та підрозділам ЗСУ, переміщення яких відтак не мають бути предметом обговорення у ЗМІ та соцмережах.

Буковина – край патріотичний, відповідальний та зважений. На жаль, багато буковинців вже заплатили своїм життям, відбиваючи російську агресію на Донбасі. Це наші герої. Ми не маємо права пробачати цього ворогові. Захистити нашу землю, свої сім’ї є святим обов’язком кожного. Тому нам слід гуртуватися, інакше російський чобіт і надалі топтатиме українську землю. З нами Бог і з нами правда”, – наголосив Іван Рибак.